ФПБ сумесна з Камітэтам дзяржкантролю праводзіць маніторынг стабілізацыйных фондаў
Галоўная задача маніторынгу – праверыць наяўнасць і даступнасць закладваецца ў стабфонды прадукцыі. Акрамя ФПБ і КДК у мерапрыемствах бяруць удзел спецыялісты МАРГ і Міністэрства сельскай гаспадаркі і харчавання.
Федэрацыя прафсаюзаў Беларусі, Камітэт дзяржаўнага кантролю, МАРГ і Міністэрства сельскай гаспадаркі і харчавання 29 лістапада праводзяць маніторынг стабілізацыйных фондаў.
Наяўнасць і даступнасць прадукцыі ў стабфондах правераць ва ўсіх абласцях краіны, уключаючы горад Мінск. Менавіта дзякуючы стабілізацыйным фондам у міжсезонны перыяд у беларускіх магазінах можна набыць агародніну і садавіну беларускай вытворчасці па прымальных цэнах. Аднак у мінулыя гады Федэрацыя прафсаюзаў неаднаразова звяртала ўвагу на праблему недахопу на рынку айчыннай садавінагароднінай прадукцыі.
Нагадаем, што ў гэтым годзе, улічваючы нестабільную сітуацыю на рынку прадуктаў харчавання ў цэлым, аб’ёмы стабфондаў значна павялічаны. Акрамя гэтага, у пастанове пастанове Саўміна ад 04.10.2022 № 658 указаны тавары, якія закладваюцца ў стабілізацыйныя фонды:
- вытворчасць якіх мае сезонны характар. Да іх аднесены свежыя бульба, белакачанная капуста, морква, буракі, рэпчаты лук і яблыкі;
- запасы якіх неабходна стварыць з улікам забеспячэння збалансаванасці спажывецкага рынку.
Пастанова таксама змяшчае шэраг навацый, у якіх у тым ліку знайшлі адлюстраванне прапановы прафсаюзаў. Так, дакладна вызначаны арганізацыі, адказныя за захоўванне агародніны на міжсезонны перыяд, аб’ёмы неабходнай для рэалізацыі прадукцыі, графікі яе пастаўкі ў гандлёвыя арганізацыі. Акрамя таго, устаноўлены дакладныя патрабаванні да дагавораў паміж арганізацыямі, якія захоўваюць прадукцыю і рэалізуюць яе на рынку.
– Новыя правілы прадугледжваюць, што кожны з бакоў бярэ на сябе пэўныя абавязацельствы: тыя, хто закладвае агародніну на захоўванне, забяспечваюць неабходны аб’ём і ўмовы іх захоўвання, а гандлёвыя арганізацыі гарантуюць, што забяруць у адпаведнасці з распрацаванымі графікамі і па ўстаноўленай цане гэту прадукцыю. Усё гэта дапаможа пазбегнуць сітуацый, якія адзначаліся ў папярэднія гады, калі вытворцы, няўпэўненыя ў тым, што іх прадукцыя будзе выкуплена на ўнутраным рынку, масава прадавалі яе за мяжу, і на ўнутраным рынку ў пэўныя моманты адзначаўся яе недахоп, – распавялі ў Федэрацыі прафсаюзаў. . – На сённяшні дзень закладка гародніны ў стабілізацыйныя фонды ўжо практычна завершана. І паводле папярэдніх ацэнак аб’ёмы агародніны і яблыкаў у стабілізацыйных фондах значна вышэйшыя за леташнія. Ці дастаткова іх у кожным рэгіёне, ці ёсць недахопы і парушэнні ўмоў захоўвання названай прадукцыі, якія ўмовы закладваюцца ў дагаворы пастаўкі тавараў са стабілізацыйных фондаў якраз і ацэняць прадстаўнікі прафсаюзаў і дзяржкантролю падчас рэйдаў.
Аблвыканкамы і Мінскі гарвыканкам зацвердзілі графікі штомесячнага выкарыстання аб’ёмаў стабілізацыйных фондаў у міжсезонны перыяд. З 1 снежня па 31 мая – для бульбы, морквы і буракоў, а для капусты, цыбулі і яблыкаў – перыяд з 1 снежня па 30 красавіка. Закладка прадукцыі ў стабфонды павінна быць завершана да 1 снежня.
Што да рэалізацыі прадукцыі, то яна будзе ажыццяўляцца для рознічнага гандлю, грамадскага харчавання, а таксама бюджэтным арганізацыям для арганізацыі харчавання. Акрамя таго, гэтыя тавары будуць прадавацца суб’ектамі гаспадарання, якія іх захоўваюць, пры правядзенні імі рознічнага гандлю, грамадскага харчавання.